KG1.jpg

Recent Projects

 
BRBJ_Front View.png
Orthopedic Surgery Center

Asheville, NC

This 22,000 sf facility has 10,000 sf of clinical and administrative areas on the main level with a 2,000 sf upper level for additional administrative areas and storage.   The lower level houses mechanical areas and IT/communications rooms and vehicular parking. The site is challenging with residential areas at two adjacent sides and city streets at the remaining two sides.  This resulted in site design challenges that required MGA to work closely with the City of Asheville to negotiate various setback restrictions as well as buffering requirements that, left unchecked, make the site almost impossible to develop for commercial use. This project is currently in bidding phase.

Pediatric Radiology and Procedure Suite

Asheville, NC

Mission Children’s Hospital is the only children’s hospital in Western North Carolina. It serves children of all ages for a large variety of pediatric diseases, disorders, and conditions with an average of 1600 patient admissions to in-patient units, some 4,000 outpatient pediatric surgeries, and almost 14,000 pediatric visits to the MH Emergency Department. In a continued effort to offer world-class pediatric care, Mission Children’s Hospital embarked on a journey to offer the areas first and only dedicated Pediatric MRI facility as part of their existing facility. In addition, a second project was added to transform a second portion of the building into a Pediatric Imaging Facility where imaging services other than MRI could be offered to families.  

 

MGA produced a design that transformed 6,000 sf of existing administrative offices and clinical areas into a unique imaging experience for children and their families. The facility now offers MRI, Xray, Fluoroscopy, and Ultrasound imaging services and has multiple sub-waiting areas for these imaging services. MGA worked with multiple manufacturer vendors to cater the building's final design exactly to the criteria needed for each piece of medical equipment installed. Child life specialists were included along with interior designers to create a child-friendly, non-institutional feel to the facility’s variety of unique spaces.

MMA Leicester

Leicester, NC

This is the first independent community clinic commissioned by Mission Hospital. The team of MGA and Beverly

Grant Construction delivered this facility on time and under budget.  Total project delivery was 9 months from initial design concepts to occupancy.

The design concept was to create a facility that reflects local vernacular architecture found at nearby agriculture properties and incorporating natural daylighting into the core of the building to take advantage of views.  The interiors were created with high ceilings and tall windows to provide the feeling of larger spaces not often found in smaller sized clinics.  This affords patients and their families a sense of comfort during their visit to the clinic.  Finishes were also carefully selected to create a warm environment to further promote a pleasant patient experience.

Vista Family Health

Fletcher, NC

Vista Family Health is a joint venture project between Mission Health and Pardee Health systems and is located at the junction of the city limits of Asheville and Fletcher, NC.  MGA was commissioned to design the upfit of this clinic into a brand new office building, still under construction.  The facility includes 24 exam rooms, a small labratory, a procedure room, open pod support work areas, and a full administrative suite as well as a health education suite.

Swannanoa Fire Dept. - New Substation

Bee Tree, NC

The new substation for Swannanoa Volunteer Fire Department has been designed to support the functions of the existing main station on South Avenue in downtown Swannanoa. The new building is approximately 10,000 square feet consisting of a

training room, offices, truck bays, day room, sleeping quarters, kitchen as well as storage areas, public restrooms, and training grounds.
 

As the population in the community has grown, the needs of the Fire Department have also risen. The Bee Tree Community with its mix of residential, industrial and educational facilities has been chosen because of its increased service requirements.  In addition to enhancement in response times, the community will see improved fire insurance ratings and the quality of service.  The site also includes a training facility that provides firefighters a high quality of emergency skills.

Asheville, NC

MGA was commissioned to design a new surgery facility for maxillofacial surgery with the future in mind.  This unique, three-story, staggered, and radial design was conceived as a result of extensive pre-design programming and spatial relationship studies about how the medical group's existing facility currently functions.   The main roof was conceived as a floating plane supported by full-height glass walls.  The geometry of the roof allows for the collection of rainwater to be re-used for site irrigation and other needs.  Light shelving was designed to aid in bringing light further into the core of the building and lower energy costs.  Vernacular building materials such as stone and wood siding was designed to take advantage of local resources and to minimize transportation costs.  Solar shading is also integrated into areas of the building subject to heat gain from sun exposure.  High-efficiency heat pumps will be utilized along with solar panels to support the heating of some of the less critical hot water supplies.  Lighting systems and building automation systems are examples of efficient utility systems desired to lower the buildings operating costs. The examination portion of the facility is capable of functioning independently from the surgical areas with the only connectivity between the areas, being a corridor for ease of access to the surgeons and their staff.  A strategically designed upper floor allows the staff to move freely above the practice on the second floor and conveniently descend into various areas in an efficient manner.  This project has completed the bidding phase.

Long Shoals Medical Center

South Asheville, NC

MGA has completed Schematic Design Phase for the new Long Shoals Medical Center.  This modern, state of the art facility is a single-story, covering 15,000 sf of clinical and administrative functions.  Large windows were placed strategically through the facility to allow both patients and staff to take advantage of waterfront views to the nearby lake connected to the property.

Locally-sourced materials such as stone and wood siding help the facility fit into its surroundings comfortably. while the horizontal aesthetic found throughout the facility reflect the nature of the horizon lines seen across the vistas of the lake.

MASTERS GENTRY ARCHITECTS

Contact Us

Mailing Address:

800 Fairview Road

Suite 220

Asheville, NC. 28803

Physical Address:

Due to COVID-19

please contact us for

location and meeting protocols.

 

© 2021 by Masters Gentry Architects, PA. 

email: kevin@mastersgentry.com     tel: 828-551-7081